Dagensrecept (5 oktober 2010)

Citron paj



Antal portioner: 10

Färdigt på:
2 tim 25 min




Ingredienser

 4.06 dl vetemjöl
 3.12 dl florsocker
 125 g smör
 1.25 st ägg


Citronkräm:
2.5 st ägg
1.61 dl socker
2.5 st citroner, skalet
1.25 dl citronsaft
187.5 g rumstempererat smör



Gör så här

1. Häll ut vetemjölet på bakbordet. Gör en grop i mjölet och lägg i smör, florsocker. Nyp ihop till en smulig massa och tillsätt ägget. Arbeta bara precis in det i degen och låt sen vila i kyl i cirka 30 minuter.

2. Kavla ut degen, cirka 3 millimeter tjock och tryck ut den i en smörad pajform. Skär bort överbliven deg. Picka degen i formen med en gaffel och frys den i ungefär en timme.

3. Värm ugnen till 230 grader, sätt in pajformen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 6 minuter.

4. Blanda ägg, socker, citronsaft och citronskal i en kastrull. Sjud upp till cirka 85 grader. Använd en hushållstermometer.

5. Sila sedan över krämen till en annan bunke. Plasta den och låt stå tills den når rumstemperatur.

6. Blanda i det rumstempererade smöret och fyll sen det avsvalnade pajskalet. Ställ pajen kallt och låt den stelna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0